Hop til hovedindholdet

Naturvejledning Danmark logo

Naturvejledernes årskonference 2023


Dato og tid

Onsdag d. 26. april 2023 kl. 10:00 til fredag d. 28. april 2023 kl. 12:30

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 13. april 2023 kl. 23:55

Sted

Torø, Torø, 5610 Assens Torø
Torø
5610 Assens

Naturvejledernes årskonference 2023


Arrangementsbeskrivelse

Verden er i krise. Kriserne om klima, energi, fødevarer og biodiversitet truer arters eksistens og danskernes komfortable levevis. Hvordan bedriver vi naturvejledning med håb og handlekompetence, når verden er ved at gå i sort?

Det regionale netværk i Fyn- og Trekantsområdet glæder sig til at byde dig velkommen til et brag af en årskonference. Vi stiller skarpt på verdens presserende kriser og naturvejledernes rolle i formidlingen heraf. Hvordan kan vi presse på for bæredygtige alternativer af friluftsgrej? Hvordan inspirerer vi borgere til at spise mere klimavenligt? Hvordan giver vi de unge håb for fremtiden? 

 

Alt det praktiske
 

Konferencen foregår d. 26. april 2023 kl. 10.00 til d. 28. april kl. 12.30 

Vi har booket en ø! Vores samlingssted bliver Thorøgård på Torø ved Assens.

 
Mødested:  Arena Assens, Rådhus Allé 25, Assens.
Gratis parkering; herfra bliver du transporteret i shuttlebus til øen mellem kl. 10.00 og 11.00, sidste bus kører kl. 11.00 - der er ingen mulighed for selv at køre til øen.

Deltagerpris: 

  • i telt/sovesal/hængekøje (op til 14 personer):  3600 kr.
  • i værelse (3-6 pers.): 3850 kr.
  • i enkeltværelse: 4100 kr. (OBS. alle enkeltværelser er nu booket!)

Medlemsrabat 500 kr.

Fordeling af værelser efter først-til-mølle-princippet.

Tilmeldingsfrist
Fredag den 17. marts

Øvrig praktik
 

Konferencen bliver på alle måder bæredygtig. Derfor skal du selv kunne bære din bagage, ligesom du skal medbringe din egen kop/mug.


Hvis du har noget materiale, du gerne vil vise frem, eller grej du ønsker at sælge, eller et netværk du ønsker at gøre opmærksom på, kan du gøre det på markedspladsen torsdag kl. 17-19.

Nærmere info i deltagerbrevet, som udsendes efter tilmelding.

Ved tilmelding skal du angive:

  • overnatningstype (enkelt, 3-6 mands værelse eller sovesal/telt/hængekøje) og evt. ønsker om værelseskammerater 

  • om du er vegetar eller har allergier

  • hvis du ikke ønsker, at billeder af dig skal offentliggøres ifm. konferencen

  • valg af workshop du ønsker at deltage på.

 
Program
 

Onsdag

10.00 - 11.00: Ankomst til Assens Arena, herefter shuttlebus til øen. OBS.Det er ikke muligt selv at komme i bil til øen!

11.00 - 12.00: Indkvartering

12.00 - 13.00: Velkomst og frokost

13.00 - 14.30: Strategiseminar v. bestyrelsen

14.30 - 15.00: Kaffe

15.00 - 17.00: Key note speaker Mickey Gjerris: Vi er natur - hvordan formidler man håb i en håbløs tid?

17.00 - 18.00: Fri leg

18.00 -: Aftensmad og aftenunderholdning, herunder snapsekonkurrence – nu med kategorier!

 

Torsdag

08.00 - 09.00: Morgenmad

09.00 - 10.00: Key note speaker Rasmus Dahlberg: Psykologien ved kriser

10.00 - 17.00: Workshops, se beskrivelser nedenfor

17.00 - 19.00: Markedsplads + netværksboder + klargøring til festmiddag

19.00 -: Festmiddag (ugleoverdragelse) og topklasse underholdning i teltet

 

Fredag

08.00 - 09.30: Morgenmad og tjek ud

09.30 - 10.00: Opsamling på workshops 

10.00 - 11.00: Strategiseminar v. bestyrelsen

11.00 - 12.00: Keynote speaker Caroline Bessermann 

12.00 - 12.30: Grab’n’go frokost og farvelkrammere 

12.30 - 13.30: Shuttlebusser kører retur til Arena Assens

 

Workshops

 

Du deltager i én heldagsworkshop om torsdagen. Der er loft på antal deltagere på hver workshop, så tilmeld dig før din kollega.

Workshop 1 – Bæredygtigt friluftsliv

Deltag i en aktiv workshop med fokus på fremtidens bæredygtige friluftsliv og udeundervisning. Hvordan udvikler vi vores naturvejledning, så der skabes balance mellem udnyttelse og beskyttelse i vores brug af ressourcer?

På workshoppen kommer du til at være med til at udvikle og give dit bud på:

  • en bæredygtig tur - fra start til slut
  • et grejnetværk, hvor man kan dele, bytte, købe eller donere brugt friluftsgrej
  • en repaircafé, hvor man kan reparere eller upcycle defekt friluftsgrej

Dagen foregår efter princippet ”hands on”, hvor I gruppevis sendes ud for at udforske smukke Torø og give jeres bud på, hvordan man designer den bedst tænkelige bæredygtige friluftsaktivitet med fokus på både materialevalg, det miljømæssige, det sociale og det økonomiske.

Sidst på dagen vil der være en paneldebat om, hvordan vi sikrer et bæredygtigt friluftsliv, og hvor vi diskuterer ønsker, mål og løsninger for friluftslivet i Danmark. Vi har samlet et spændende panel bestående af repræsentanter fra Friluftsrådet, fonde, friluftsforbund og grejproducenter.

 

Workshop 2 – Havmiljøet i de danske farvande

 

Dagen starter med, at seniorrådgiver fra Aarhus Universitet Jens Würgler Hansen giver os et oplæg om miljøtilstanden i de indre danske farvande. Han vil fokusere på iltsvind og eutrofiering. Bagefter tager vi en tur på Lillebælt og laver forskellige relevante øvelser og undersøgelser for med egne øjne, næser mm. at konstatere tingenes tilstand.

På denne måde får vi indrammet problematikkerne omkring havmiljøet, og den sidste del af workshoppen vil vi så bruge på sammen at finde veje til handling og indflydelse.

Hvordan får vi bredt kendskabet til elendigheden ud? Hvordan får vi ikke bare forskrækket og forarget folk, men gjort dem handlende? Hvordan kan vi bruge vores egne ture, og hvilke netværk og kanaler kan bruges, når man vil skabe opmærksomhed omkring en miljøproblematik? Hvordan får vi politikerne til at handle? I løbet af workshoppens sidste del får vi inspiration fra gode folk, som arbejder med at bringe havmiljøet øverst på dagsordenen bl.a. en repræsentant fra Landsforeningen Levende Hav

 

Workshop 3 – Fremtidens fødevarer

Denne workshop skal inspirere dig til at formidle fremtidens fødevarer, fødevareproduktion og madvaner/madkultur til alle mulige aldersgrupper på en nuanceret og inspirerende måde.

Vi får besøg af et panel af eksperter inden for fødevareproduktion, eksempelvis konventionelt og økologisk landbrug, regenerative produktionsformer og div. foreninger, som arbejder med fødevarer og formidling heraf. Panelet diskuterer f.eks. udfordringer ved at dyrke nært og lokalt, danskernes madvaner og hvordan vi kan påvirke dem, fødevareproduktions sammenhæng med biodiversitet etc. 
Bagefter dykker vi ned i havet og bliver klogere på tang som en bæredygtig og uudnyttet ressource. Vi får præsenteret projekt Haven i havet - et stort formidlingsprojekt om bæredygtige fødevarer til udskolingen, men med perspektiver til mange andre målgrupper.
Vi skal selvfølgelig smage på et par usædvanlige fødevarer, og sidst på dagen diskuterer vi, hvordan vi som forening og naturvejledere kan systematisere vores samarbejde med lokale fødevareproducenter og virksomheder.

Workshop 4 – Biodiversitetskrisen

 

OBS! Workshoppen er nu lukket for flere deltagere

I løbet af workshoppen bliver du klogere på biodiversitetskrisen; både i forhold til den aktuelle status i Danmark samt i forhold til, hvordan du kan arbejde med biodiversitet i formidlingen.

Workshoppen vil tage udgangspunkt i insekternes univers. Indledningsvis vil du blive opdateret på status for insekterne i Danmark. På en tur i felten skal vi fange insekter og kigge på, hvordan insekterne kan bruges til at øge forståelsen for biodiversitet både som begreb og som et konkret fænomen. 

I en række kreative værksteder får du mulighed for at arbejde med at få insekterne og deres mangfoldighed bragt i spil. Ideen er, at det kreative arbejde med udgangspunkt i konkrete insekter kan øge opmærksomheden på insekternes univers og deres rolle i forhold til biodiversitet. Workshoppen rundes af med en introduktion til konkrete tiltag til at styrke biodiversiteten på friarealer ved institutioner og skoler – eller på matriklen derhjemme.

 

Key note speakers

 

Mickey Gjerris, teolog (ph.D.) og lektor i bioetik:

Vi er natur - hvordan formidler man håb i en håbløs tid?

Klimaforandringerne er her og nu. Tørke, skybrud, varmerekorder, skovbrande. Arterne uddør med samme hast, som da dinosaurerne forsvandt. Situationen kan virke håbløs, og det kan være svært at formidle et håb for fremtiden, hvis man samtidig vil være ærlig om situationen og fremtidsudsigterne. Og uden håb er det svært at motivere mennesker til at begynde at ændre deres liv. Skal vi finde mod og lyst til at tage fat ved roden af problemerne, må vi derfor genfortælle historien om, hvem vi er, og hvilken rolle vi har i den natur, som bærer vores liv. Her spiller begreber som forundring, fællesskab og respekt en væsentlig rolle. Mickey Gjerris vil diskutere disse spørgsmål og give sit bud på, hvordan vi på én gang kan se situationens alvor i øjnene og leve med glæde og livsfylde.

 

Rasmus Dahlberg, historiker (ph.D) og lektor ved Center for Arktiske studier

Psykologien ved kriser

Gennem lettilgængelig teori og konkrete eksempler fortæller Rasmus Dahlberg os om psykologien ved kriser. Hvordan reagerer vi som mennesker og som samfund? Hvordan har kriser og katastrofer drevet udviklingen fremad, og hvordan kan naturvejledere bidrage til den udvikling?

Caroline Bessermann, Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse og politisk rådgiveri Klimabevægelsen


Vi deler alle klima-, miljø- og biodiversitetskriserne. Men vi deler ikke allesammen viden om dem. Eller modet til at handle på dem. Naturvejledere i Danmark gør et afgørende stykke arbejde i at få os til at opdage og forelske os i naturen. Naturvejledernes faglige ballast og formidlingsevner er uvurderlig for danskernes forståelse af naturen. Men hvordan forholder man sig til, når selvsamme natur begynder at kollapse? Kan man blive ved med at være naturvejleder som nu? Hvordan kan det sorgfyldte og deprimerende ved de økologiske kriser blive en del af historien om naturens skaberkraft og storslåede vidundere? Hvordan kan nye historier sparke til handling og ikke afmagt? Hvad kan fremtidens naturvejledning lære af klimaaktivisme, når det kommer til handling, fællesskab og at navigere i et system, der kun ønsker solstrålehistorierne?

 

Se programmet her: 

 

Vi glæder os til at se jer en sidste gang.

Vel mødt til verdens undergang!

 

Det regionale netværk Fyn- og Trekantområdet

 

Evt. spørgsmål kan sendes til: Nvkonference2023@gmail.com 





Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Samlet antal tilmeldte: 138

Kontaktinformation til arrangør

Naturvejledning Danmark - Fyn og Trekantområdet

nvkonference2023@gmail.com

Kontaktinformation til arrangør

Naturvejledning Danmark - Fyn og Trekantområdet

nvkonference2023@gmail.com