Hop til hovedindholdet

Naturvejledning Danmark logo

Tag fat på ADFÆRDSDESIGN!


Dato og tid

Onsdag d. 15. marts 2023 kl. 09:00 til 16:00

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 14. marts 2023 kl. 23:55

Sted

Nationalpark Skjoldungernes Land, Ledreborg Allé 2A, 4320 Lejre Nationalpark Skjoldungernes Land
Ledreborg Allé 2A
4320 Lejre

Tag fat på ADFÆRDSDESIGN!


Tag fat på ADFÆRDSDESIGN!


Tænker du nogen gange, at hvis dine elever bare havde mere viden om f.eks. hvorfor affaldssortering er godt for miljøet, så ville de gøre det mere derhjemme? Eller har du oplevet at lave en genial selvkørende grejbank, der selv efter et motiverende lærerkursus alligevel aldrig blev brugt? Så er du ikke den eneste - men hvorfor virker det ikke altid som du havde tænkt og hvad kan du gøre i stedet?

Mange af os forventer, at mennesker træffer fornuftige og vidensbaserede valg. Derfor tror vi ofte, at hvis vi informerer og appellerer til menneskers fornuft med rationelle argumenter, så burde det være nok til at påvirke eller ændre deres adfærd. Problemet er blot, at det gør det i mange tilfælde ikke.

Adfærdsdesign er et værktøj til at drive forandringer. På denne temadag vil I blive præsenteret for teorien bag adfærdsdesign, som bygger på en antagelse om at mennesker grundlæggende ikke er rationelle. Det handler om at bruge den viden, vi har om mennesker og deres adfærd, til at skabe en struktur omkring menneskers valg, så de bliver guidet i en ønsket retning. Det er ikke nok, at vi giver viden og er motiverende, når vi skal ændre f.eks. elever eller læreres adfærd, det skal også være nemt og vores modtagere skal have hjælpe til at gøre det til en del af deres daglige rutiner. Men hvordan indtænker vi det i naturformidlingen, på naturcenteret, i skolen eller i hverdagen? Og kan adfærdsdesign bruges når vi arbejder med klima, bæredygtighed, naturdannelse mm?

Igennem oplæg, diskussioner og cases vil I få et lille indblik i, hvordan man kan bruge viden om adfærdsdesign til at skabe løsninger, der kan give de nye rutiner som I ønsker at give jeres målgruppe. 

Dagen er tilrettelagt med en blanding af teori og praksis – og slutter med en workshopdel, hvor du omsætter dagens tema til din professionelle hverdag.

Inden kursusdagen skal du sende et eksempel fra din hverdag, hvor du godt kunne tænke dig, at målgruppen havde en anden adfærd. Send til: socla@danmarksnationalparker.dk

Deadline for indsendelse er 1. marts 2023

UNDERVISERE

Andreas Maaløe Jespersen, har arbejdet med adfærd siden 2012 som konsulent, forsker og embedsmand. I dag arbejder han som ekspert i forbrugeradfærd for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvor han designer og gennemfører eksperimenter, der skal gøre det nemmere at være forbruger i Danmark.

Sofie Clauson-Kaas, Naturvejleder og projektleder ved Nationalpark Skjoldungernes Land med videreuddannelse i adfærdsdesign.

 

PROGRAM

9:30-10:00 Ankomst. Kaffe/te, morgenbolle og mulighed for at netværke

10:00 Velkommen og dagens program

10:10 Hvad er adfærdsdesign?  v. Andreas Jespersen. Intro til adfærdsdesign, adfærdsprincipper og hvilke mekanismer vi mennesker er styret af.

11:30 Pause

11:40 Eksempler på hvordan adfærdsdesign allerede bliver brugt og hvor det giver mening - med udvalgte øvelse og diskussion v. Sofie Clauson-Kaas og Andreas Jespersen

12:00 Frokost

13:00 Workshop: Hvordan omsættes Adfærdsdesign til en naturvejlednings/naturformidlings-kontekst.

Vi arbejder med udgangspunkt i jeres egne cases.

15:45 Opsamling og tak for i dag

 

PRAKTISK

Sted: Nationalpark Skjoldungernes Land, Ledreborg Alle 2A, 4320 Lejre

Målgruppen: Naturvejledere, lærere, pædagoger og andre naturformidlere

Tidspunkt: 15. marts 2023 kl. 9.00-16

Tilmelding: tilmeld dig via linket her: https://naturvejleder.nemtilmeld.dk/admin/events/edit/258610/

Tilmeldingsfrist: 1. marts 2023

Deltagerantal: 15-35 deltagere

Pris: 1450,- kr. inkl. moms for medlemmer af Naturvejledning Danmark og 1950,- kr. inkl. moms for ikke-medlemmer som dækker oplægsholdere, materialer, forplejning og kursuslokaler. Bemærk at dagen indgår i kursusrækken ’Tag fat på de store udfordringer’. Hvis du tilmelder dig alle dagene inden 1. maj, får du rabat. Se evt. mere her: https://natur-vejleder.dk/tag-fat-paa-de-store-udfordringer/

Naturvejlederuddannelsen: Er du (eller skal du) i gang med naturvejlederuddannelsen, så tæller dagen som én dag af de seks valgfrie, åbne kursusdage, der er en del af Naturvejlederuddannelsen under Naturvejledning Danmark. 

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Naturvejledning Danmark
Tlf: +45 53566286
uddannelse@naturvejledningdanmark.dk

Kontaktinformation til arrangør

Naturvejledning Danmark
Tlf: +45 53566286
uddannelse@naturvejledningdanmark.dk